Yuneŝit’in ?Esgul Gymnasium Addition

Client: Yuneŝit’in Government
Location: 
Hanceville, BC
Completion Date: 2018
Size:
651m² (7007 ft²)

Yuneŝit’in ?Esgul Gymnasium Addition

Client: Yuneŝit’in Government
Location: 
Hanceville, BC
Completion Date: 2018
Size:
651m² (7007 ft²)

 

Yuneŝit’in ?Esgul Gymnasium Addition

Enhancing learning pathways

The 651m² addition provides Yuneŝit’in ?Esgul (school) with a long awaited gymnasium and provides the community with a place to gather. In contrast to the iconic concrete walled ‘Stone Band School’ constructed in 1993, construction of the addition from wood allowed the gym to be built as the second phase of a pilot project of the First Nation Construction Industry Education (FNCIE) program. DNA played a pivotal role in creating the FNCIE program which supports 100% First Nation directed capital projects that provide opportunities for First Nation members to obtain training and job experience in construction related professions and trades with the goal of benefiting community development and sustainability.

A wood tradition continued

Historically Yuneŝit’in villages were defined by simple wood constructions of Douglas Fir, a tree characteristic of the Chilcotin River Valley. The vernacular structures were characterised by central gathering areas defined by a simple frame protected by wood walls constructed of poles placed side by side providing shelter from the often-harsh elements. This motif is a common thread through the contemporary village emerging from the adjacent health centre, teacherages and continues now through the gym/community space.

The roof is supported by glulam and steel trusses with wood framed construction infills between walls and columns. The roof geometry of the gym counters the gradual incline of the existing school and reflects the return to more traditional construction traditions to finally complete the education/community facility. The underside of the folded roof and wall is clad in Chilcotin beetle pine both inside and outside.  Luminous birch veneer plywood provides robust wall protection to lower portions of the remaining three sides of the gymnasium. Wood slat ceilings house acoustical treatment and flush mounted compact LED linear lighting.

Community Stewardship

Utilizing the FNCIE Program to build skills and trade capacity within the community speaks to the Nations drive for self sufficiency and sustainability. In keeping with Yuneŝit’in values the gym/community space was designed with sustainability, integrity and respect for the Yuneŝit’in traditional lifestyle.

In response to the local climate and primary function of the space for sports and community events, over glazing was minimized and strategically placed beneath generous roof over hang to reduce solar heat gain in the summer and excessive glare for sports activities. Energy efficient LED lights were used throughout the building to supplement natural day lighting when required. The mechanical system is an economical energy efficient hybrid heating and cooling air-to-air heat pump system with HRV and supplemental high-efficiency furnaces for the winter. The gym addition holds pride of place in the community where many of the members had a part in its realization.

It’s in our DNA… Engagement. Respect. Expertise.